Vind je het ook nog lastig om de fondant mooi strak om een taart te krijgen? Scheurt de fondant wel eens bij de randen? Of krijg je die plooien maar niet weggewerkt? Het helpt natuurlijk om veel te oefenen, maar wij hebben alvast super handige tips voor jullie!
Een mooie taart bakken
1. Kies voor een goede taartvorm. Er zullen weinig pro’s zijn die hun prachtig strakke taarten gebakken hebben in een springvorm. Wij zweren bij de PME bakvormen. Deze taartvormen zijn gemaakt van extra dik aluminium, wat zorgt voor een goede warmtegeleiding. Deze vormen hebben geen naden, een rechte rand en scherpe hoeken, waardoor je in elk geval al begint met een super strakke taart! Wanneer je de taartvorm invet met een goede bakspray, komt de taart na het bakken heel gemakkelijk uit de vorm.
2. Je taartbeslag speelt ook een belangrijke rol. Kies voor een taartrecept of biscuitmix wat goed de structuur van de bakvorm volgt en een stevige buitenkant vormt. Dit in combinatie met de bakvorm zorgt voor een strakke taart.
3. Een heel eenvoudige maar handige truc: draai je taart na het bakken altijd om, zodat je (vaak bol gebakken) bovenkant de onderkant van je taart gaat worden.
4. Dat brengt ons meteen op het volgende punt: hoe voorkom je dat je (biscuit)taart bol bakt? Een handige tip: zorg ervoor dat je bij het verdelen van het beslag nét wat meer beslag aan de randen hebt dan in het midden. Dan komt je taartbeslag al een stuk gelijkmatiger omhoog. Maar er bestaat zelfs een product voor om te voorkomen dat je taart bol bakt: de Bake even strips van Wilton. Dit zijn speciale strips die je vochtig maakt en om de taartvorm vast bindt. Je beslag zal dan gelijkmatiger rijzen. Mocht je taart alsnog wat bol zijn geworden: dan snijd je met een taartzaag het bolle gedeelte eraf. Draai je taart dan wel weer om, zodat het kruimelige deel op de bodem komt te liggen.
De taart afsmeren
5. Het strak afsmeren van de taart met (boter)crème is vaak lastig. Het is wel belangrijk dat je dit zorgvuldig doet, want een strak afgesmeerde taart is straks het halve werk. Let er op dat je eventuele gaten bij de rand onder langs je taart goed opvult met crème, net als de randen waar je taartvulling zit. Als je de taart van boven tot onder goed strak wilt afsmeren, dan is het gebruik van goed gereedschap een must. Wij zijn zelf erg fan van de Wilton Wide spatula 13 inch. Dit is een extra breed paletmes met aan de ene kant een afgeronde hoek en aan de andere kant een scherpe hoek van 900. Hiermee krijg je de zijkant van boven tot onder mooi strak. Ook de PME Side Scraper is een onmisbare tool bij dit proces.
6. Laat de taart afkoelen na de eerste keer afsmeren. Ga dan met een warm paletmes (opgewarmd in warm water en afgedroogd) nog eens langs de taart. Zo krijg je de taart nóg strakker afgesmeerd.
Geschikte fondant
7. Een goed merk fondant is heel belangrijk voor een mooi resultaat. Als je goed wil worden in (taarten) decoreren, dan zul je merken dat je resultaat voor het grootste deel afhangt van het gebruik van de juiste materialen. Wát precies een goed merk fondant is, dat verschilt per persoon. In elk geval moet je fondant niet te droog zijn, want dan gaat de fondant snel scheuren. Wanneer je fondant té zacht is, zal je ieder oneffenheidje in je taart, crème of aanraking van je vingers gaan terug zien. Momenteel zijn we erg fan van de Renshaw covering paste en de Renshaw extra fondant. Je merkt al met uitrollen dat deze fondant perfect elastisch is, niet te droog en niet plakkerig. Het fijne bij deze fondant is dat je oneffenheden goed kan herstellen.
8. Is je fondant te droog? Dan kun je de fondant soepeler maken door er wat crisco doorheen te kneden. Let op: als je nog kleurstof gaat toevoegen aan de fondant, dan wordt het ook weer een stuk zachter.
9. Is je fondant te zacht en plakkerig? Kneed dan wat poedersuiker door de fondant heen.
De taart bekleden met fondant
10. Rol je fondant uit op een dun laagje poedersuiker met maïzena. Vaak zie je bij beginnende taartdecorateurs dat de fondant op de taart een witte waas van de poedersuiker heeft. Dit komt doordat er teveel poedersuiker wordt gebruikt.
11. Meet de uitgerolde lap fondant even op, zodat je zeker weet of je daarmee de hele taart bedekt krijgt. De fondant moet 2x de hoogte in centimeters plus de diameter in centimeters zijn. Als je later nog moet gaan wrijven en trekken om het passend te krijgen, vergroot je de kans op scheuren.
12. Leg de lap fondant op je taart, het liefst in één keer goed op het midden! Je taart ziet er nu ongeveer zo uit:
13. Begin ergens met de plooien glad te strijken. Til de fondant op en wrijf voorzichtig met je hand de fondant tegen de taart aan. Een belangrijke tip: zorg ervoor dat wanneer je de volgende plooien glad gaat strijken, dat je de fondant altijd (écht áltijd), richting de kant wrijft die al glad gestreken is. Anders zit je aan het einde met een mega plooi die je niet meer weggewerkt krijgt.
14. Gebruik een smoother om de taart glad te strijken. Eerst de bovenkant en dan de zijkanten. Wanneer je dit met de handen doet en je hebt wat zachtere fondant, dan krijg je altijd wat ongelijkheden in de fondant.
15. Kies voor een scherp mesje om de fondant af te snijden. Dit is even een kunst; snijd de fondant net iets ruimer af, zodat je wat ruimte over hebt om de fondant helemaal tot de bodem glad te strijken met de smoother. Als je de fondant te dicht op de taart afsnijdt, dan krijg je rafelige randjes, waardoor je min of meer verplicht bent om een sierrandje er tegen aan te plakken.
16. Wanneer je nog eens met de smoother de zijkant hebt bijgewerkt, is je taart helemaal af! Je zult zien dat je taart helemaal geen sierrandje nodig heeft! Houd je meer van nog scherpere hoeken aan je taart? Daar hebben we de speciale flexibele smoothers voor!
17. Wil je echt álles weten over het super strak afsmeren en het afdekken van je taart met fondant, waarbij je taart scherpe hoeken heeft? Kijk dan eens naar de workshop: basistaart!