De eerste week van januari zit er alweer op! We gaan weer aan het werk of terug naar school. Tijdens zo'n lange werkdag kunnen we wel een boost gebruiken! Een lekker stuk bananenbrood is dan ideaal! Ons favoriete bananenbroodrecept is een uit het boek: Leon, zoete waren en hartige zaken, geschreven door Claire Ptak en Henry Dimbleby. Dit bananenbrood is niet alleen erg lekker, maar geeft echt een goede energieboost! 

Bananenbrood

Ingrediënten:
  • Evt. 50 gram pecannoten of walnoten
  • 150 ml plantaardige olie (zonnebloem)
  • 200 gram donkere basterd suiker (of kokosbloesemsuiker)
  • 1 theelepel vanille extract of vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 350 gram rijpe gepelde bananen in stukjes
  • 75 gram yoghurt of kwark
  • 1 theelepel zuiveringszout/ baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 225 gram volkoren speltmeel
  • 1 banaan geschild
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een cakeblik in. Meng alles behalve de ene banaan en de kristalsuiker tot alles gemengd is, vooral niet te lang mengen. Doe het beslag in de vorm.
Snij de banaan in de lengte doormidden en plaats een helft op het beslag (eet de andere helft op) en bestrooi met de suiker. Bak af in 45-50 minuten. Test met een prikker of het brood gaar is.
Laat het brood minstens 10 minuten afkoelen in de vorm en stort het dan op een rooster om volledig af te laten koelen.
Tip: Vries een gedeelte van het brood in! Zo heb je altijd vers bananenbrood in huis.