Spelt-Pops... wat zijn dat? En wat kun je er allemaal mee? In deze blog vertellen we je meer over dit nieuwe product in ons assortiment. Toen wij ons 30-jarig bestaan vierden, trakteerden wij onze klanten op Spelt-Pop-rotsjes en yoghurtjes met granola. Meteen waren de Spelt-Pops een groot succes! Vandaag maken we Amandel-dadel-kokosrepen, een recept uit de Allerhande van Albert Heijn en granola met Spelt-Pops!

Spelt-Pops

Spelt-Pops zijn niet meer en niet minder dan gepofte spelt. Ze zijn heerlijk als tussendoortje, maar ook in diverse recepten te verwerken van granola tot ontbijtrepen. Een voorbeeld is het recept van de amandel-dadel-kokosrepen. 

Amandel-dadel-kokosrepen

Voor de ontbijtrepen heb je het volgende nodig: Amandelen, geraspte kokos, spelt-pops, kokosolie, cacao nibs en dadels! Voor dit recept heb ik verse dadels gebruikt. Zorg er dan wel voor dat je de dadels ontpit.
Houd er ook rekening mee dat je een degelijke, krachtige keukenmachine gebruikt om de dadels te verwerken tot een bal. 
Dit recept is voor 6 repen:
Ingrediënten:
  • 20 gedroogde dadels (of verse, ontpit)
  • 3 eetlepels (ongebrande) amandelen
  • 1 eetlepel cacaonibs
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel gemalen kokos
  • 5 eetlepels Spelt-Pops (Custers)
Werkwijze:
Begin met de dadels in kleine stukjes te snijden. Maal de dadels 1 minuut in de keukenmachine tot er een bal ontstaat. Schep in een kom. Maal de ongebrande amandelen en cacaonibs grof. Doe met de kokosolie (gesmolten in een pannetje) en gemalen kokos bij de gemalen dadels en schep als laatste de Spelt-Pops erdoor.
Kneed tot een samenhangend geheel en vorm een rechthoek van 18 x 10 cm. Verpak in vershoudfolie. Laat 30 min. opstijven in de koelkast. Snijd er 6 repen van en bewaar in de koelkast.
Deze repen kun je in de koelkast een paar weken bewaren. Ze blijven wel zacht en 'sticky', maar dat is juist wel lekker! De volgende keer doe ik wel nog wat meer vulling erin, voor nog meer 'bite'. Variaties zijn natuurlijk mogelijk, door bijvoorbeeld cranberries aan de repen toe te voegen. Ook zou je de dadels kunnen vervangen door pruimen of vijgen. Een heerlijk en gezond tussendoortje!

Granola 

Ingrediënten:
  • 95 gr hazelnoten
  • 6 el honing
  • 6 el zonnebloemolie
  • 300 gr havermout
  • 55 gr geraspte kokos
  • 100 gr pompoenpitten
  • 150 gr gedroogde cranberries
  • 100 gr Spelt-Pops
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 170 °C. Hak de hazelnoten grof. Meng de hazelnoten, honing, olie, havermout, Spelt-Pops en kokos in een kom.
Strooi het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 25-30 min. krokant. (Afhankelijk van de oven). Schep elke 10 minuten om. Neem de granola uit de oven en laat op een rooster in 1 uur helemaal afkoelen. Meng de afgekoelde granola met de cranberries en pompoenpitten.
Bewaar in een afgesloten pot. Je kunt de granola maximaal 2 weken bewaren.