We kennen nog wel die tijd toen mooie desserts het middelpunt van de tafel waren. Ongetwijfeld kwamen er toen vaak verschillende soorten zelfgemaakte pudding op tafel, gemaakt met mooie glazen puddingvormen. In deze blog nemen we je mee terug naar die tijd van zelfgemaakte pudding en laten we je zien hoe je dit zelf thuis ook kan maken!

Zelf pudding maken

Zelf pudding maken is best een klusje, maar wel heel lekker! Mijn oma maakte altijd pudding met custardpoeder als basis. Ze mengde dan 70 gram custardpoeder met 60 gram suiker en 8 gram vanillesuiker met 100 mililiter melk. De rest van de melk bracht ze in een pannetje aan de kook en vervolgens roerde ze het custard/melk/suikermengsel met een houten lepel door de melk, op een lager vuurtje. Dan liet ze de pudding doorkoken tot de juiste dikte en bleef ze goed roeren om te voorkomen dat er klontjes in kwamen, of dat de room aanbrandde. Tot slot vulde ze de mooie glazen puddingvorm en dekte ze het af met een beetje vershoudfolie, om velletjes op de pudding te voorkomen. Nadat de pudding goed was afgekoeld, stortte ze deze op een mooie schaal gedecoreerd met vers fruit.

Custers kookpudding

Zelf pudding maken kan tegenwoordig ook met puddingpoeders, bijvoorbeeld de kookpuddingen van Custers. Deze puddingpoeders zijn in verschillende smaken verkrijgbaar, namelijk caramel, chocolade, framboos en vanille. Met deze puddingpoeders kan je zowel pudding als vla maken. Wil je pudding maken in een puddingvorm? Kies dan voor de verhouding voor pudding, waarbij iets meer puddingpoeder toegevoegd wordt.

Eigen ervaring

Afgelopen week probeerde ik de kookpudding 'vanille' van Custers uit. De eerste stap is om het puddingpoeder (65 gram) aan te maken met een beetje melk (bijvoorbeeld 100 ml). Vervolgens kan de suiker erdoorheen gemengd worden. Er staat 60 tot 80 gram. Zelf deed ik 70 gram en dat smaakte voor ons goed. 

De volgende stap is om de rest van de melk aan de kook te brengen. Voeg vervolgens de aangemaakte puddingpoeder al roerende toe. Het geheel al roerende nog enkele minuten laten doorkoken. Wanneer je de lepel uit de pudding haalt en daarmee een streepje pudding laat vallen op het geheel, moet dit blijven liggen en niet oplossen. Dan is de pudding klaar om te verdelen over de puddingvorm(en). Zelf had ik kleine plastic puddingvormpjes en een glazen puddingvorm. Bij de plastic puddingvormpjes zit zowel aan de bovenkant als onderkant een dekseltje, waardoor het makkelijker is de puddinkjes uit de vorm te krijgen én wordt voorkomen dat er velletjes op komen. De glazen puddingvorm heb ik na het afkoelen even in lauw water gelegd. Hierdoor is het makkelijker de pudding te storten. 

Na het decoreren van de pudding met fruit en het maken van de foto's voor jullie, heb ik meteen een klein puddinkje uitgeprobeerd. De smaak is heerlijk! Het is goed te combineren met allerlei soorten fruit. Binnenkort ga ik meer smaken uittesten, want ze lijken me allemaal heerlijk!