Ben jij ook zo dol op ijs? Echt genieten is dat; een heerlijk ijsje op een zomerse dag! Wist je dat zelf ijs maken helemaal niet zo moeilijk is? Het is ook nog eens heel erg lekker! En het allermooiste is, dat je echt álle smaken ijs wel kunt maken! In dit blog vertellen we je alles over het zelf maken van roomijs en we maken zelfs onze eigen ijshoorntjes!

Zelf ijs maken

Er zijn heel wat variaties aan ijsrecepten te vinden in boeken en op internet, waarbij een ijsmachine niet noodzakelijk is. Toch is een ijsmachine heel erg handig en leuk! Ik merk zelf dat ik veel meer ijs maak nu ik een ijsmachine heb. Daarvoor moest ik mijn zelfgemaakte ijs ieder uur (en dat 6x) uit de diepvries halen en doorroeren. Een goede ijsmachine hoeft ook helemaal niet super duur te zijn.

Waar kun je op letten bij het zoeken naar een goede ijsmachine?

Toen ik op zoek ging naar een ijsmachine, toen wist ik een ding zeker: ik wilde een zelfvriezende ijsmachine. Niet een ijsmachine waarbij je vooraf een koelelement moet invriezen. Sterker nog: we bleken op zolder zo’n ijsmachine te hebben die je moet voorkoelen, maar je begrijpt al dat we deze nooit gebruikten. Een zelfvriezende ijsmachine heeft een eigen koelcompressor, die de ijsemmer koelt terwijl het apparaat in werking is. Zo kun je meteen beginnen én meerdere ijssmaken achter elkaar maken!
Zijn zo’n ijsmachines niet mega duur? Nou, dat valt dus reuze mee! Er bestaan verschillende merken ijsmachines, die verschillen qua grootte, zwaarte, inhoud, kleur en prijsklasse. Ik heb zelf de meest positieve verhalen gehoord over de Domo DO90301 en die paste ook qua prijsklasse (€187) binnen ons budget. Als minpunt van deze ijsmachine werd vaak genoemd dat je het ijs alsnog even moet navriezen voor het serveren. Op kookcursussen heb ik wel eens met de Magimix Gelato Expert gewerkt (een van de duurste ijsmachines) en raad eens: zelfs bij deze ijsmachine werd het ijs nog nagevroren. Tot nu toe ben ik nog steeds heel tevreden met de Domo!

Ijsrecepten

Met een fijne ijsmachine in huis ben ik steeds meer recepten gaan uitproberen! Het allereerste ijs wat ik maakte was bramenijs, van de bramen uit onze tuin. Ik weet nog het moment dat mijn moeder en ik voor het eerst van het ijs geproefd hebben: we keken elkaar aan en we wisten meteen hoe véél beter zelfgemaakt ijs kan zijn!
Je moet alleen even de goede recepten vinden, want er zijn heel veel verschillende recepten te vinden, die niet allemaal even fijn zijn. Bij ijs is niet alleen de smaak belangrijk, maar ook de structuur en schepbaarheid van het ijs.

Mijn favoriete ijsboeken

Ik haal mijn ijsrecepten uit boeken, tijdschriften en van internet. Mijn favoriete ijsboek is ‘Basic IJs’, van Christophe Declercq.Hij besteedt veel aandacht aan de perfecte ijseigenschappen, zoals de beste smaak, schepbaarheid en structuur. Naast kwalitatief goede ijsrecepten vind je in dit boek heel veel leuke manieren om het ijs te presenteren. Echt een aanrader!
Mijn andere favoriete ijsboek is: ‘Ijs’, van Elisabeth Johansson. Het is niet alleen een prachtig geïllustreerd boek, maar heeft ook heel veel makkelijke ijsrecepten. Ook de wat apartere ijssmaken zijn te vinden in dit boek, zodat je zelf ijs kunt maken wat nergens te krijgen is!

Wat heb je nodig voor zelfgemaakt ijs?

Er zijn een aantal basisingrediënten die je nodig hebt voor zelfgemaakt ijs.
 • Gebruik bij voorkeur volle melk. Door het hoge percentage melkvet (3.5%), krijgt het ijs een romigere smaak.
 • Bij het bereiden van roomijs heb je natuurlijk slagroom nodig, liefst met 40% melkvet. Het melkvet vormt een belangrijke stabiliserende factor in het ijs.
 • Suiker maakt het ijs zoet en beïnvloedt het vriesproces. Hoe meer suiker, hoe lager het vriespunt.
 • Een gedeelte van de suiker vervangen door glucose, verbetert de schepbaarheid en structuur van het ijs. Glucosestroop is minder zoet dan suiker.
 • Eierdooiers hebben een bindende functie. De optimale binding is bij 85⁰C, daarom moet je vaak het ijsmengsel verwarmen tot deze temperatuur. Dit gaat heel handig met een digitale kookthermometer.
 • Het toevoegen van magere melkpoeder verbetert de volumemeerdering, schepbaarheid en structuur van het ijs.
 • Tot slot kun je gelatine toevoegen aan het ijs, maar dit is niet noodzakelijk. Wel zorgt het voor een extra binding van het vocht, waardoor de ijsmix meer lucht vasthoudt.

Chocolade ijs

Ingrediënten:
 • ½ vanillestokje
 • 250 ml slagroom
 • 1.5 el cacaopoeder
 • 75 gr pure chocolade (Côte d'or)
 • 125 ml melk
 • Zout
 • 2.5 eidooiers
 • 75 gr suiker
Werkwijze:
Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Breng 125ml slagroom aan de kook met het cacaopoeder en het vanillemerg. Hak de chocolade fijn. Neem de slagroom van het vuur en smelt er de chocolade in. Roer als de chocolade gesmolten is de overige slagroom erdoorheen.
Verwarm de melk met een snufje zout in een pan. Klop de eidooiers los met de suiker. Schenk de hete melk al kloppend bij de eidooiers. Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm al roerend tot ca. 80⁰C. Neem van het vuur en laat kort afkoelen. Meng het melkmengsel met de chocoladeroom en roer goed door. Laat in de koelkast helemaal afkoelen, liefst 24 uur.
Schenk het mengsel in een ijsmachine en draai er smeuïg ijs van. Laat het nog opstijven in de vriezer.

Ijshoorntjes maken

Met hele basic-ingrediënten kun je de échte ijshoorntjes maken! Hiervoor heb je een speciale oubliewafelpan nodig.
Wat heb je nodig voor ongeveer 60 stuks?
 • 150 gr boter
 • 250 gr suiker
 • ½ liter lauw water
 • 500 gr patent bloem
 • 1 mespuntje kaneel
 • 2 eieren
Werkwijze:
Roer de boter, suiker en eieren met een lepel tot een beslagje. Voeg tijdens het roeren de bloem, water, eieren en kaneel toe.
Giet een lepel beslag in de ingevette wafelpan. Na ongeveer 1 minuutje is de wafel klaar. Let op: je moet meteen het wafeltje oprollen rond een ijshoornvormer, want het wafeltje wordt meteen hard. Je kunt ook ijsbakjes maken, door de wafeltjes te vormen om een ijsbakjesvorm.
Tip: Dip de hoorntjes in wat gesmolten chocolade en versier met nootjes of discodip voor een extra lekker en vrolijk resultaat!