De laatste tijd begin ik steeds meer decoreren met botercrème te (her)ontdekken.
Na jaren vele taarten en cupcakes gedecoreerd te hebben met fondant, vind ik nu meer plezier in de wereld van botercrème. Waarom? Het is eens wat anders, je hebt snel resultaat en je hebt er relatief weinig voor nodig. Met een spuitzak en spuitmondjes (en wat oefening!) kun je echt leuke dingen maken. Precies dat ga ik je laten zien! Ik zal een aantal technieken uitleggen vanaf de basis tot pro-niveau!

Wat heb je nodig?

Naast botercrème, die je eenvoudig kunt maken met Custers botercrèmemix, hebben we nog meer nodig. Op deze foto zie je de voorbereiding van een spuitzak. Ik gebruik het liefst wegwerpspuitzakken, want spuitzakken uitwassen werd ik al snel moe. Wegwerpspuitzakken kun je zelf op maat knippen, zodat ieder spuitmondje erin past. Buiten een spuitzak en een spuitmondje gebruik ik ook altijd een coupler/koppelstukje. Dit is echt onmisbaar wanneer je veel gaat decoreren met crème. Je kunt door de coupler namelijk spuitmondjes aan de buitenkant verwisselen, waardoor je niet nóg een spuitzak hoeft klaar te maken wanneer je met een ander spuitmondje aan de slag wilt.
Het grootste deel van de coupler doe je in de spuitzak, je tekent met een pen een streepje net voor het schroefgedeelte en knipt de spuitzak daar af. Dan breng je het koppelstukje weer terug in positie onderin de spuitzak, kies je een spuitmondje uit en bevestig je deze door het ringetje eroverheen vast te draaien. Nu is de spuitzak klaar voor de crème!
Spuitmondjes zijn er in heel veel soorten en merken. De meeste spuitmondjes die ik gebruik zijn van Wilton. Ik zal even op een rijtje zetten welke categorieën Wilton onderscheidt en wat je met deze spuitmondjes onder andere kunt maken.
  • Round tips: Ideaal voor schrijfwerk, lijnen, puntjes en kantwerk.
  • Open star tips: sterretjes, dropflowers en schelprandjes.
  • Closed star tips: sterren met diepere groeven.
  • Leaf tips: bloemblaadjes en sierrandjes.
  • Dropflower tips: bloemetjes en sterretjes.
  • Petal tips: bloemblaadjes, bogen en sierranden.
  • Basketweave tips: mandenpatroon, strakke lijnen.
  • Ruffle tips: sierrandjes en  schelprandjes.
  • Multi-opening tips: haartjes en (vogel)nestjes.
  • Specialty tips: sierrandjes, touwen, kerstboom, hartjes (afhankelijk van het soort spuitmondje).
Wilton heeft overigens ook een aantal speciale spuitmondjes voor linkshandigen!
Nu kan het leuke gedeelte beginnen! Eerst worden enkele basistechnieken uitgelegd, daarna enkele gevorderde technieken.

Basistechnieken

Deze techniek heet de kettingtechniek, waarbij je een reeks rondjes spuit met een gladde spuitmond.
Hiervoor houd je de spuitzak recht boven het bakpapier, oefen je druk uit en laat je het bolletje opbouwen tot de gewenste grootte.
Verminder de druk en beweeg met de spuitzak naar rechts, om een glad rondje te krijgen.
Herhaal dit tot je een ketting hebt.
Het volgende basisspuitmondje is het kartelspuitmondje. Hieronder zijn een aantal technieken afgebeeld die je kunt oefenen met de open star tips van Wilton.
Op de foto linksonder staat de makkelijkste oefening, namelijk sterren spuiten. Hiervoor houd je de spuitzak recht boven het bakpapier, oefen je druk uit tot de ster zich vormt en haal je de druk weg terwijl je de spuitzak omhoog trekt. Linksboven zie je de schelpenrand, die je maakt door de spuitzak schuin naar rechts te houden. Je bouwt de ster op en beweegt met de spuitzak naar rechts terwijl je geleidelijk de druk vermindert. Met deze techniek kun je ook de andere voorbeelden uit deze collage maken. 
Dit is de leaf tip (#352), voor blaadjes te spuiten.
Houd het spuitmondje altijd, maar dan ook altijd, in de positie zoals op de foto.
Denk aan een snaveltje van een vogel.
Houd de spuitzak schuin naar rechts, laat het spuitmondje het bakpapier net raken en begin met druk uitoefenen.
Laat het blaadje opbouwen en beweeg naar rechts terwijl je de druk er af haalt.
Op de foto zie je een reliëf in het blaadje, dit krijg je door het spuitmondje tijdens het spuiten van links naar rechts te bewegen.
Dit is de dropflower tip (2D), voor het maken van leuke bloemetjes.
Je houdt hiervoor de spuitzak recht boven het bakpapier, waarbij het spuitmondje het bakpapier raakt.
Draai de spuitzak, terwijl je spuit, een kwartslag naar rechts.
Stop met druk uitoefenen en trek de spuitzak omhoog.
Maak het bloemetje af met een leuk puntje (of suikerpareltje) in het midden.
Dit waren de basistechnieken die ik met jullie wilde delen. Toch best een klus hè? Met veel oefening komt dit zeker goed. Ik heb zelf deze technieken geleerd van Margot tijdens de Wilton cursus Decorating basics. Als je dit een leuke kennismaking vond met botercrème, dan zou ik je deze cursus in de Bakwinkel erg kunnen aanraden. Soms lukt het even niet om bijvoorbeeld een mooie rozet of roos te spuiten en dan is het fijn om feedback te hebben van een professional zoals Margot. Vaak ligt het dan aan iets kleins, zoals de positie van de spuitzak. Lukken deze technieken al goed? Lees dan vooral nog even verder voor de gevorderde technieken!

Gevorderde technieken

Dit zijn spuitmondjes van het merk Decora, waarmee je in een keer een bloem kunt spuiten. Het vergt even wat oefening, maar met deze tips lukt het jullie thuis ook!
Er zijn drie soorten spuitmondjes: een rozenknop, roos en tulp. Vooral de rozenknop en roos zijn iets lastiger door de kleine onderdeeltjes. Ik kan het botercrèmerecept zoals beschreven in het begin van dit blog erg aanraden voor dit spuitwerk. Dit recept voorkomt namelijk vorming van luchtbellen door overmatig mixen en luchtbellen zijn erg storend bij dit soort gedetailleerde decoraties.
Was de spuitmondjes eerst uit voordat je begint, want ze geven de eerste keer anders wat grijs af.  
De tulp is het makkelijkst om mee te beginnen, aangezien de onderdelen goed aan elkaar hechten.
De spuitzak richt je recht boven het bakpapier, met de spuitmond vlak erboven. Begin druk uit te oefenen en breng de spuitzak mee naar boven tijdens het spuiten. Stop met spuiten en trek daarna de spuitzak pas weg. Dus niet de spuitzak wegtrekken terwijl je nog aan het spuiten bent.
Voor de roos en de rozenknop is de techniek hetzelfde, maar bij deze twee bloemen gebeurt het vaak dat de onderdelen aan de spuitmond blijven hangen. Om dit te voorkomen, spuit ik eerst met een gladde spuitmond een platte basis, zoals een euromuntje. Dan spuit ik de bloem er bovenop. Op deze manier hechten de onderdelen aan de basis, waardoor ze beter loslaten van de spuitmond.

Rozen spuiten

Een andere manier om rozen te maken is de roos ‘uit de hand’ spuiten.
Hiervoor heb je twee spuitmondjes nodig, namelijk tip #12 (rond) en tip #104 (petal) van Wilton.
Op dit moment is zo’n coupler/koppelstukje weer handig, want dan kun je met een spuitzak spuiten.
Verder heb je een bloemennagel nodig en een klein stukje bakpapier (ook zo te koop, genaamd pre-cut flower squares). De bloemennagel bereid je voor door wat crème erop te spuiten en het bakpapiertje hierop aan te drukken. Je begint met tip #12, de spuitzak recht boven de bloemennagel. Spuit een kegeltje, door het spuitmondje vlak boven het bakpapier te houden en langzaam de kegel te laten opbouwen. Beweeg de spuitzak steeds sneller naar boven, waardoor je een brede basis hebt en een spitse punt. (Zie foto 1).
Voor de rest hebben we tip #104 nodig. We beginnen met het eerste rozenblaadje, wat de kegel geheel omsluit aan de bovenkant. Houd de spitse kant van het spuitmondje naar boven, de brede kant zet je aan tegen het kegeltje. Zorg ervoor dat de spitse kant van het spuitmondje net iets boven het kegeltje uit komt en richting het kegeltje wijst. De spuitzak heb je nu schuin vast. Begin met spuiten en draai de bloemennagel rond, zodat je het blaadje in een vloeiende beweging rond kunt maken. (Zie foto 2). Nu gaan we een rij van 3 blaadjes maken. Zorg ervoor dat je de spitse kant van het spuitmondje iets meer van het kegeltje af richt. Het idee is dat je begint met de spitse kant richting het kegeltje en per serie blaadjes, de spitse kant steeds meer van de kegel af richt. Hierdoor krijg je het effect dat de roos steeds meer open lijkt te gaan. Je kunt hiervoor gewoon aan het spuitmondje iets draaien, zodat je niet zelf de spuitzak steeds schuiner hoeft te gaan houden. Begin met het spuitmondje halverwege de onderkant van het eerste blaadje, begin met spuiten en beweeg de spuitzak omhoog…. en omlaag als je het blaadje eindigt. Begin het volgende blaadje weer laag en iets over het einde van het vorige blaadje. Begin laag, beweeg omhoog… en omlaag weer als je het blad eindigt. Spuit zo het laatste blaadje. Zorg ervoor dat je nu met 3 blaadjes volledig rond bent. (Zie foto 3). Begin de volgende serie van 5 blaadjes, weer met de spitse kant van het spuitmondje iets meer van het kegeltje weg. Begin met de aanzet weer iets onder de vorige serie blaadjes en beweeg per blaadje naar boven en weer terug. (Zie foto 4). De volgende series blaadjes hebben 7 blaadjes en 9 blaadjes. Meer blaadjes passen niet op de bloemennagel. Wanneer de roos mooi gelukt is, hoef je het bakpapiertje maar van het kegeltje af te schuiven om de roos te bewaren. Er bestaan zelfs speciale flower lifters voor de bloem van het bakpapiertje naar de taart te verplaatsen.

Meer leren?

Vond je dit leuk om te doen, maar lukt het nog niet zo goed? Of heb je juist helemaal de slag te pakken en wil je meer leren? Dan zou ik eens informeren naar de Wilton cursus Decorating Basics (1) van Margot in De Bakwinkel. Deze cursus zijn 4 avonden (1 per week) van 2 uur, waarbij je nog meer decoratietechnieken leert. Margot haalt ook altijd net even wat meer uit het standaardprogramma voor de cursus, waardoor je maximaal ervaring op doet met decoreren.
Na deze cursus ontvang je een officieel certificaat en heb je de mogelijkheid om door te stromen naar vervolgcursussen. De laatste techniek die ik jullie liet zien, de roos, komt voor in vervolgcursus 2 (Flowers and cake design). Dit zijn zeker mooie ervaringen om eens over na te denken!
Voor nu in ieder geval veel plezier met oefenen!