De zomertijd vliegt weer voorbij en langzaam begint de echte tijd om te bakken weer. De dagen worden korter, het wordt steeds kouder en het typische herfstweer houdt ons lekker binnen. Wat is dan nog gezelliger dan lekker te bakken en genieten met vrienden en familie? Niks dus. Voor deze gezellige bakmomenten is het altijd handig om een zak appeltaartmix op voorraad te hebben. Je kunt er namelijk veel meer mee dan alleen appeltaart bakken. 

5x Custers Appeltaartmix

Nummer 1: De oer-Hollandse Appeltaart

Ingrediënten

(voor een springvorm van 24 cm)

Deeg

  • 500gr Custers appeltaartmix (kanopoeder)
  • 200gr boter op kamertemperatuur
  • 1 ei

Vulling

  • 1,5 Kg Goudrenetten.
  • Eventueel rozijnen, kaneel.

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Appeltaartmix, boter, en het ei mixen/kneden tot een kruimig deeg. De springvorm (24 cm) invetten. Maak met ¾ van het deeg de bodem en de rand. Gebruik bijvoorbeeld een lepel om het deeg over de bodem en de rand te verdelen. Voeg de vulling van stukjes appel en rozijnen en een beetje kaneel naar smaak toe. Maak met de rest van het deeg een ruit over de vullen. U kunt het deeg uitrollen en reepjes snijden of als slierten op de vulling leggen en vervolgens plat drukken. Bestrijk eventueel de ruit nog met ei voor een goud bruine glans. Het geheel in ±50 minuten afbakken in het midden van de oven.

Tip: Leg het deeg 20 tot 30 minuten in de koelkast indien deze te plakkerig is geworden door het kneden.

Nummer 2: Gevulde speculaas

Ingrediënten:

(voor een springvorm van 24 cm)

Deeg

  • 400gr Custers appeltaartmix (kanopoeder)
  • 160gr boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1 eetlepel speculaaskruiden

Vulling

  • 300gr amandelspijs
  • ½ ei losgeklopt

Decoratie

  • ½ ei
  • halve amandelen of amandelschaafsel

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Appeltaartmix, boter, ei en speculaaskruiden kneden tot deeg. Springvorm (24 cm) invetten en de bodem vullen met de helft van het deeg. Maak lang de zijkanten een opstaand randje van ±1 cm hoog. Meng met een vork de amandelspijs met het halve ei en gelijkmatig verdelen over de vorm. De rest van het deeg over de vulling verdelen en garneren met halve amandelen en bestrijken met ei. De gevulde speculaas afbakken in ±40 minuten.

Nummer 3: Koekjes

Ingrediënten:

(Voor 2 bakplaten koekjes).

  • 300 gram Appeltaartmix
  • 120 gram bloem
  • 210 gram boter
  • 15 gram ei

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bedek een bakplaat met bakpapier. 

Meng alle ingrediënten tot een deeg. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een halve centimeter. Druk dan de gewenste koekjesvormen uit en leg de koekjes op de bakplaat. Herhaal dit tot het deeg op is. Bak de koekjes af in ongeveer 15 minuten.

Nummer 4: De harde taartbodem

Ingrediënten:

  • 750 gram Appeltaartmix
  • 250 gram boter
  • 2 eitjes

Werkwijze:

Meng de ingrediënten tot een deeg. Rol het deeg uit tot ca. 1 cm dikte. Leg het deeg in de ingevette taartvorm en druk goed aan. Leg hierop een stuk bakpapier en stort daar boven op een laag blindbakbonen. Bak de bodem af op 160 graden Celsius, ca. 30 minuten.

Nummer 5: Speculaasjes!

Ingrediënten:

  • 500 g Custers Appeltaartmix
  • 40 g Bruine Basterdsuiker
  • 165 g Boter / Margarine
  •  20 g Speculaaskruiden
  •  20 g Melk                
              
Werkwijze:
Boter /margarine met de mixer soepel draaien. Vervolgens de appeltaartmix, basterdsuiker en de speculaaskruiden toevoegen. Als laatste de melk erbij gieten. Zodra het deeg zich gevormd heeft de mixer stoppen.
De speculaaskoekjes kun je zonder ei te bestrijken bakken. Bestrijk de koekjes met een opgeklopt ei als u deze wil bedekken met amandelschaafsel of halve amandelen.
Oven temperatuur : ca. 160 °C
Baktijd                  : ca. 20 minuten.
TIP: Bij het gebruik van een speculaasplank het deeg even koud laten worden in de koelkast en probeer zo weinig mogelijk bloem te gebruiken voor het mooiste resultaat. Druk het deeg in de vorm en snij het met een mes langs de plank af. Sla vervolgens het koekje uit de plank en bak het af op bakpapier.