Ingrediënten voor een vlaai van Ø30cm:
Vlaai:
300gr vlaaienmix
100ml lauw water
18gr verse gist
Rijstepudding:
1,5 liter volle melk
140 gram paprijst
1,5 theelepel vanille extract
2 eieren
150 gram suiker
2 eiwitten
25 gram suiker
Werkwijze:
De melk met de rijst afgedekt 40 minuten laten koken, af en toe doorroeren. Dan het hele ei met de suiker flink opkloppen in de mixer op een hoge stand. Het ei-mengsel door de rijst mengen tot de rijstepudding weer aan de kook komt. Dan de pan van het vuur halen en af toe doorroeren tot de pudding is afgekoeld.
De gist met een klein beetje lauw water mengen. Dit mengsel samen met de vlaaienmix tot een soepel deeg kneden. Ongeveer 8 minuten op max. stand 2.
Laat het deeg als bol afgedekt 15 min. rijzen op een warme plek.
Na 15 min. De vlaai uitrollen en op een ingevette vlaaiplaat leggen. Dan nog afgedekt een half uurtje laten rijzen. Bodem inprikken met een vork.
De oven voorverwarmen op 170 graden hetelucht.
De eiwitten met suiker helemaal stijf mixen. Iets meer dan de helft van het mengsel door de rijstepudding spatelen tot het eiwit goed gemengd is. Nu kan de rijst op de vlaai, hou een paar lepels pudding achter en maak de vlaai niet te vol. Meng de achtergehouden rijstepudding met het eiwitschuim. En roer goed door tot bijna vloeibaar. Bestrijk de vlaai met dit mengsel, dit zorgt voor de mooie bruine bovenkant.
Dan de vlaai afbakken op 170 graden hetelucht zo’n 40 minuten.
Heb je een kleinere vorm? Dit zijn de ingrediënten voor een vorm van Ø 25cm.
Vlaai
200gr vlaaienmix
65ml lauw water
12gr verse gist
Rijstepap
1 liter volle melk
95 gram paprijst
1 theelepel vanille extract
1,5 ei (75 gram)
100 gram suiker
1,5 eiwit (35 gram)
20 gram suiker