Appelvlaai

 

Ingrediënten

Vlaai Ø30cm  of 8 kleine vlaaitjes 11 cm                                                         

500gr vlaaienmix                                   

170ml lauw water                                

22gr droge gist                                     

 

Appel:                                                             

8 appels (in blokjes gesneden)

200ml water  

of 900 gram appelstukjes uit blik 

 

Appels binden:

100 ml kookvocht

40gr banketbakkersroom                                          

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de appeltjes en snij in stukjes of partjes. Breng 200 ml water aan de kook en blancheer de appelstukjes 1 minuut en zet dan het fornuis uit. Bewaar het kookvocht/sap.

Gist met een klein beetje lauw water mengen. Dit samen met de vlaaienmix en lauw water  tot een soepel deeg kneden. 8 minuten op max. stand 2.

Voor de grote vlaai: deel het deeg in 2 gelijke helften, een voor de bodem en een voor de deksel.
Voor de kleine vlaaitjes maak je 8 bolletjes van 50 gram en 8 bolletjes van 40 gram.

De bolletjes afgedekt 15 min laten rijzen op een warme plek.

 Na 15 min. de vlaai uitrollen en op een ingevette vlaaiplaat leggen. NIET AFROLLEN Dan nog afgedekt een half uurtje laten rijzen.

Weeg 100 gram kookvocht af en meng de 40 gram banketbakkersroom erdoor heen.
Meng vervolgend de appelstukjes erdoor.

Als de rijstijd om is doe je het appel mengsel op de bodem.

De deksel dan uitrollen. Deze dun uitrollen. Een gat uitsteken. Of gebruik het vlaairaster

De vlaairanden voorzichtig nat maken met water en de deksel erop leggen. De zijkanten nog inknipjes geven.

 Vervolgens de rand afrollen. Het deeg bestrijken met water en grove vlaaisuiker erover strooien.

Grote vlaai afbakken in 30 minuten.

Kleine vlaaitjes in 15 minuten.