Ons favoriete basisrecept: Zandkoekjes

Zandkoekjes bakken? Dat kunnen zelfs kinderen als de beste!

Maar perfecte goudbruine koekjes bakken, die mooi strak van vorm blijven… dat vergt soms wat oefening!  Het begint natuurlijk met een goed recept, maar er zijn ook nog wat tips en trucs, die wij jullie vandaag zullen geven!

Ingrediënten

(goed voor ongeveer 2 bakplaten)
250 gram boter
110 gram witte basterdsuiker
400 gram bloem
snufje zout
1 theelepel vanillesuiker
 
 
Werkwijze:
 
Warm de oven voor op 180⁰C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Meng alle ingrediënten tot een deeg.
Het deeg op een met bloem bestoven werkblad plat drukken tot een halve centimeter dikte en de koekjes uitdrukken. De uitgestoken koekjes leg je op de bakplaat.
De koekjes afbakken in 15 minuten.
 
 

Tips & Trucs voor het deeg

  • Let erop bij het maken van het deeg dat de boter nog een klomp is. Wanneer de boter te zacht is bij het verwerken, dan krijgt het deeg niet de juiste structuur. Ook kunnen er luchtbellen in de koekjes ontstaan wanneer de boter te lang (en luchtig) gemengd wordt.
  • Koekjesrecepten waar rijsmiddelen (zoals bakpoeder of baking soda) aan toegevoegd moet worden, kun je beter niet gebruiken als je echt strakke koekjes wil. Bij deze recepten zullen de koekjes tijdens het bakken gaan uitlopen en van vorm gaan veranderen.
  • Gebruik voor échte krokante koekjes onze Zeeuwse bloem, een bloemsoort die extra fijn gemalen is.
  • Kneed het deeg niet te lang, want dan kunnen de koekjes wat taai worden.
  • Is het deeg plakkerig? Voeg dan wat extra bloem toe. Is het juist wat droog en korrelig? Voeg dan wat (volle) melk toe. Doe dit beetje bij beetje.
  • Leg het deeg even in de koeling, want het verwerkt zich koud het best! Ook is de kans kleiner dat de koekjes uitlopen.

Tips & Trucs voor het uitrollen en uitsteken

  • Wil je gelijkmatige koekjes? Rol het deeg dan uit tussen 2 houten dowels/stokjes van 0,5 cm dik. Zo worden de koekjes allemaal even dik. Of gebruik een speciale deegrol met zogenaamde 'guide rings' om het deeg gelijkmatig uit te rollen.
  • Gebruik voor het meest strakke resultaat metalen uitstekers. Plastic uitstekers werken ook prima, maar deze zijn wat minder scherp.
  • Verplaats je koekjes van je werkoppervlak naar de bakplaat met behulp van een cookie lifter/spatula. Zo houden je koekjes perfect hun vorm!

Tips & Trucs voor het bakken

  • Leg koekjes van een gelijke grootte op de bakplaat. Zorg ervoor dat je de koekjes niet te dicht tegen de opstaande randen van de bakplaat aan legt, want daar zullen de koekjes sneller bruin kleuren.
  • Met de temperatuur beïnvloed je de kleur van de koekjes en met de baktijd kun je mate van garing bepalen. Worden je koekjes snel bruin, maar zijn ze niet echt gaar? Zet de oventemperatuur dan wat lager en bak de koekjes iets langer.
  • Laat de koekjes na het bakken 10 minuten afkoelen op de bakplaat, voordat ze verplaatst worden naar het afkoelrooster. Let op: koekjes worden pas hard door het afkoelen en zijn nog zacht als je ze uit de oven haalt!

Tips & Trucs voor het bewaren

  • Koekjesdeeg is in de koelkast 1-2 weken houdbaar, in de diepvries 3 maanden.
  • De zandkoekjes kun je het best bewaren in een blik of trommel, met wat rijstkorrels op de bodem. Op deze manier zijn de koekjes tot wel 3 maanden houdbaar.
  • Koekjes kunnen na verloop van tijd weer wat zachter worden. Dit gebeurt ook vaak wanneer de koekjes versierd worden met Royal icing. Leg de koekjes dan op een bakplaat en zet ze 10 minuutjes in de oven op 50⁰C. Wanneer je de ovendeur op een kiertje zet, heb je een soort droogkastje gemaakt voor de koekjes. Ideaal!