Appelvlaai

Ingrediënten - vlaai Ø30cm                                                      

Vlaaiendeeg:

  • 500gr Custers Vlaaienmix                                   
  • 170ml lauw water                                
  • 22gr droge gist                                     

Appelvulling:                                                           

  • 8 appels (in blokjes gesneden)
  • 200ml water  
  • of 900 gram appelstukjes uit blik
  • 40gr Custers Banketbakkersroom                                          

Afwerking

  • Grove vlaaiensuiker

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de appeltjes en snij in blokjes. Breng 200 ml water aan de kook en blancheer de appelstukjes 1 minuut en zet dan het fornuis uit. Bewaar het kookvocht/sap.
  3. Meng de gist met een klein beetje lauw water. Kneed dit samen met de vlaaienmix en het lauwe water tot een soepel deeg.
  4. Verdeel het deeg in 2 delen, ongeveer 400 gram voor de bodem en ongeveer 320 gram voor de deksel.
    Laat de deegbollen afgedekt 15 min rijzen op een warme plek.
  5. Rol een deegbol uit en leg deze op een ingevette vlaaiplaat. De randjes nog NIET AFROLLEN! Laat dit afgedekt nog een half uurtje rijzen.
  6. Weeg 100 gram van het kookvocht af en meng dit met 40 gram banketbakkersroom poeder. Roer vervolgens de appelstukjes erdoor.
  7. Als de rijstijd van de vlaaibodem om is doe je het appel mengsel op de bodem.
  8. Rol de deegrol voor de deksel dun uit. Steek een gat uit het midden. Maak de vlaairand voorzichtig nat maken met wat water en de deksel erop leggen. De zijkanten kun je nog inknipjes geven. Nu kun je ook de rand afrollen.
  9. Bestrijk de deksel met water en bestrooi de vlaai met grove vlaaisuiker.
  10. Bak de vlaai af in 30 minuten.

Dit recept is ook geschikt voor 8 kleine vlaaitjes van Ø11cm 

  • Verdeel het deeg in 16 bolletjes: 
    • 8 bolletjes van 50 gram voor de bodems
    • 8 bolletjes van 40 gram voor de deksels
  • Baktijd kleine vlaaitjes: 15 minuten