De laatste tijd wordt vaak de vraag gesteld of ik nog ideeën heb voor een lekkere taartvulling. Ik zal heel eerlijk bekennen dat ik, wanneer ik fondanttaarten maak, áltijd dezelfde vulling maak. Ieder jaar weer zijn zowel volwassenen als kinderen erg enthousiast over de taart. Ik vind het erg belangrijk dat een taart minstens zo goed smaakt als dat het er uit ziet. Ook voor bruidstaarten is dit een heerlijke vulling. Vandaag zal ik dit favorietenrecept met jullie delen, met een duidelijke stap-voor-stap uitleg!
Wat heb je nodig?
De basis bestaat uit een biscuittaart, die zacht en luchtig is. Deze biscuittaart wordt gebakken van Moscovisch biscuitmix (Custers). Bij deze mix hoef je alleen nog maar eieren en water toe te voegen.
Omdat een taart decoreren ook nog veel tijd gaat kosten, bespaar ik wat werk bij de vulling door gebruik te maken van goede producten, waaronder enkele mixen.
Op deze foto staat een deel van de producten die gebruikt worden bij deze taartvulling. Ik leg even kort de producten uit, zodat we later weten waar het over gaat: (v.l.n.r.)
Crème au beurre poeder (Custers): Basis voor een heerlijke botercrème, niet te vet of te zoet.
Mascarpone: een roomkaas, vormt samen met slagroom de basis voor clotted cream, of zoals ik het hier noem: slagroom-mascarpone mengsel.
Citroenrasp (Custers): Dit voeg ik toe aan het slagroom-mascarponemengsel om het net even wat frisser te maken.
Slagroom: vormt, wanneer opgeklopt, de basis van zowel het slagroom-mascarponemengsel als de aardbeien-bavarois.
Aardbeien-bavaroispoeder: Dit is de basis voor de aardbeienbavarois. Hier hoef je alleen nog maar (opgeklopte) slagroom aan toe te voegen en wat water.
Aardbei friszuur: Dit is een smaakstof om de botercrème mee op smaak te brengen. De friszure variant is minder zoet dan de gewone aardbeiensmaakstof. (En geloof me, het is nog zoet genoeg).
Nu kunnen we beginnen met het echte werk! Terwijl de taart afkoelt, begin ik alvast met het voorwerk. De aardbeien (halve tot 1 bak) mogen gewassen, ontkroond en in kleine blokjes gesneden worden. Ik leg ze dan even tussen 2 vellen keukenrol die het overtollige vocht opnemen.
Botercrème
Botercrème is alleen echt nodig als je de taart gaat decoreren met fondant. Wanneer ik ervoor kies om de taart te decoreren met bijvoorbeeld crème superieur, dan laat ik de botercrème weg.
De botercrème kan als eerste gemaakt worden, aangezien die goed even kan blijven staan. Daarvoor hebben we nodig: 250 gr roomboter, 80 gram witte basterdsuiker en 100 gram banketbakkersroom aangemaakt met 250 ml water. Dan kunnen we beginnen met het mixen van de boter. De boter mix ik glad en wit samen met de witte basterdsuiker, met de vlinder van de staande mixer. Dit kan een aantal minuten duren. Maak de banketbakkersroom aan met water door te kloppen met een garde. Voeg vervolgens de banketbakkersroom lepel voor lepel toe. Klop de botercrème dan nog even. Voeg tot slot aardbei-friszuur smaakstof toe. Ik proef altijd of het genoeg is naar mijn smaak.
Biscuittaart
Dan is de botercrème alvast klaar en ga ik verder met de inmiddels afgekoelde biscuittaart. De taart kan in lagen gesneden worden met een taartzaag of mes. Een goede tip is om cocktailprikkertjes te steken in iedere laag, zodat je de lagen na het vullen altijd weer recht boven elkaar terug legt. Dan is het zelfs niet eens erg wanneer de taartlagen wat scheef zijn geworden. (Foto 1).
Slagroom-mascarpone vulling
Op de onderste laag begin ik met de slagroom-mascarpone vulling met aardbeien, omdat dit de zwaarste laag vulling is. Voor een grote taart (26-30 cm) heb je 250 gram mascarpone nodig, 500 ml slagroom, 50 gram suiker en wat citroenrasp. Klop de slagroom stijf met de suiker. Het mag nog iets zachter zijn, aangezien de mascarpone nog wat stevigheid gaat geven aan dit mengsel. Roer de mascarpone los met een lepel. Dit zorgt ervoor dat de mascarpone beter mengt met de slagroom. Voeg de mascarpone toe en spatel dit door. Voeg tot slot wat citroenrasp toe.
Taart vullen
Til de bovenste twee lagen op met een taarthevel en leg deze opzij. Zorg ervoor dat de onderste laag ligt op een taartkarton, cakedrum of taartschaal, zodat je de taart later niet meer (onnodig) hoeft te verplaatsen met vulling en al. (Foto 2). Als je de taart gaat gaat decoreren met fondant, dan begin je met een botercrème rand te spuiten op de onderste taartlaag. Je spuit als het ware een soort dijkje, waarbinnen je de taartvulling kan doen. Zo voorkom je dat de (redelijk vochtige) taartvulling in aanraking komt met de fondant, waardoor de fondant kan smelten. (Dit botercrème dijkje is alleen op de laatste foto met de bavaroislaag te zien).
Smeer dan de eerste laag van het slagroom-mascarpone mengsel op de onderste taartlaag. (Foto 3). Verdeel dan de aardbeistukjes over deze laag en druk de stukjes een voorzichtig in de laag slagroom-mascarpone. (Foto 4). Smeer tot slot nog een dun laagje slagroom-mascarpone over de aardbeien, zodat het vocht van de aardbeien niet in de middelste biscuitlaag kan trekken. (Foto 5). Leg de biscuitlagen weer boven op de vulling en zet het geheel in de koelkast.
Aardbeienbavarois
Voor de aardbeienbavarois hebben we 500ml slagroom nodig, 125ml water (25⁰C) en 100 gram Custers Aardbeienbavaroispoeder, voor een taart van 26-30 cm. Voor een kleinere taart (18-24 cm). kun je de helft van dit recept maken.
Klop de slagroom stijf. Meng het water met de aardbeienbavaroispoeder en laat even staan. Spatel dan dit geheel door de opgeklopte slagroom. Let op dat je het water niet te lang laat staan met de poeder, aangezien er gelatine in zit die kan beginnen op te stijven. Het gevolg is dat je het mengsel niet goed door de slagroom gemengd krijgt, waardoor je klontjes in de bavarois krijgt.
Haal de taart uit de koelkast, til de bovenste taartlaag op en leg weg. Spuit weer een rand botercrème op de middelste taartlaag, wanneer je de taart met fondant gaat decoreren. Verdeel de aardbeienbavarois over de taartlaag. (Foto 6). Leg de bovenste taartlaag op de taart. Nu is de taart klaar om afgesmeerd te worden met de overige botercrème. (In het geval dat je deze gaat decoreren met fondant).
Afwerking
Ik begin met de bovenkant af te smeren, vervolgens doe ik de zijkanten. Ik laat de taart met botercrème dan even opstijven in de koelkast en daarna smeer ik de taart volledig strak af. En dan is de taart klaar voor fondant decoraties!
Je kunt de taart ook afsmeren met crème superieur of het slagroom-mascarponemengsel, wanneer je niet met fondant gaat decoreren. Deze vulling kun je ook met ander fruit maken, bijvoorbeeld met frambozen! Gebruik dan de frambozenbavarois van Custers.