Het is weer rabarbertijd! En dat betekent dat het weer tijd is om alle heerlijke recepten met rabarber uit de kast te trekken. Dit keer deel ik een echte receptparel met jullie uit het boek ‘Sweet’ van Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Ik zal jullie eerlijk vertellen; sinds we dit recept hebben ontdekt, hebben we meer rabarber in huis gehaald dan ooit! Want geloof me: dit recept is echt voor herhaling vatbaar.
Voor 12 personen:
Ingrediënten
Crumble
- 120 gr gesmolten boter
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 190 gr bloem
- 30 gr gedroogd geraspt kokos
- 1/4e theelepel zout
Fruitlaag
- 250 gr rabarber (2 of 3 middelgrote stengels, in schijfjes van 1 cm dik)
- 250 gr aardbeien, ontkroond, in plakjes van ½ cm dik
- 25 gr lichtbruine basterdsuiker
- 30 gr maizena
- 2 theelepels citroensap
- Het merg uit ½ vanillestokje
- 1/8 theelepel zout
Taart
- 185 gr bloem
- ¾ theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 160 gr boter, op kamertemperatuur, in blokjes
- 220 gr poedersuiker
- 3 grote eieren
- 1 theelepel vanille-extract
Werkwijze
Verhit de oven voor tot 180 graden Celsius. Vet een vierkante of ronde springvorm van 23 cm dun in en bekleed hem met bakpapier.
Doe voor de crumble alle ingrediënten in een kom en meng ze met de hand of met een houten lepel door elkaar: je moet het mengsel een tijdje bewerken om gelijkmatige, smeuïge grote kruimels te krijgen.
Doe voor de fruitlaag alle ingrediënten in een middelgrote kom, meng alles losjes door elkaar en zet opzij.
Zeef voor het beslag de bloem met het bakpoeder en het zout in een kom en zet opzij. Doe de boter en de poedersuiker in de kom van de standmixer met bisschopshaak. Klop alles circa 3 minuten op halfhoge tot hoge snelheid tot het een bleek en luchtig mengsel is. Voeg een voor een de eieren toe en klop elk ei er goed door. Doe het vanille-extract in de kom, gevolgd door de droge ingrediënten en klop alles door elkaar. Schakel de mixer uit zodra ales goed is vermengd, giet het beslag in de voorbereide taartvorm en strijk het oppervlak met een spatel of de blle kant van een lepel gelijkmatig glad. Schep het vruchtenmengsel erover en bestrooi dit gelijkmatig met de crumble.
Zet de vorm in de oven bak de taart circa 70 minuten tot hij bovenop goudbruin is. Controleer het gebak 15 tot 20 minuten voor het einde van de baktijd: dek de taart af met aluminiumfolie als hij te donker lijkt te worden, zodat hij niet verder kleurt. Zet de taart in de vorm opzij om hem volledig koud te laten worden, voor je hem uit de vorm haalt.