Tarwebloem, volkorenmeel, Zeeuwse bloem, spelt-volkorenmeel, zelfrijzend bakmeel… wanneer je een rondje door onze winkel loopt kom je al deze soorten bloem en meel (en nog veel meer!) tegen. Je kunt al deze soorten bloem en meel voor verschillende dingen gebruiken, zoals het bakken van brood, koekjes, etc. Maar wat is nou precies het verschil tussen bloem en meel? En wat zijn de kenmerken van de verschillende soorten bloem/meel?
Het verschil tussen bloem en meel
Geplaatst: Februari 02, 2018
Categorieën: Brood
Het verschil tussen bloem en (volkoren) meel
Er zijn verschillende graansoorten, waaronder tarwe, rogge, spelt, maïs, boekweit, etc. Van al deze graansoorten kun je bloem en (volkoren) meel maken. In de molen worden de graansoorten gemalen. Wanneer de volledige korrel gemalen wordt, krijg je volkoren meel. Volkoren meel bevat dus alle voedingsstoffen die de graansoort te bieden heeft.
Wanneer het gemalen graan gezeefd wordt, blijft alleen het binnenste van de graankorrel over. Dit is bloem. Bloem is heel fijn van structuur, maar bevat minder voedingsstoffen dan volkoren meel. De fijne structuur maakt bloem geschikt voor gebak en/of wit brood.
Is er dan ook nog een verschil tussen volkoren meel en meel? Ja, want wanneer je volkoren meel gedeeltelijk zeeft, krijg je meel. Bij meel zijn dus niet alle zemels en kiemen eruit gezeefd, wat wel het geval is bij bloem. Meel zit dus tussen volkoren meel en bloem in.
Alles over onze verschillende bloem- en meelsoorten
Niet alleen de graansoort, maar ook de uitmalingsgraad bepaalt wat voor product je uiteindelijk krijgt.
Deze bloem is gemaakt van tarwe. Patent bloem is een heel eiwitrijke bloem, met veel gluten. Dit maakt deze bloem extra fijn van kwaliteit voor het bakken van o.a. brood. De patent bloem is eigenlijk onze veredelde ‘huis-tuin-en-keukenbloem’, want je kunt het voor heel veel gebruiken.
De Zeeuwse bloem is gemaakt van zachte tarwekorrels uit een gebied met een zeeklimaat. Hierdoor heeft de korrel minder zetmeel (dus minder bindkracht) en minder eiwit. Bindkracht is wenselijk bij o.a. brooddeeg, waar je een goede glutenontwikkeling in wilt. Dit maakt Zeeuwse bloem minder geschikt voor brood te bakken, maar juist wel voor koek- en taartdeeg. Je krijgt met Zeeuwse bloem een heel bros eindresultaat, o.a. bij koekjes, (gevulde) speculaas, etc.
Deze bloem is gemaakt van Franse tarwe en verschilt in uitmalingsgraaf van de Patent bloem. Deze bloem zorgt voor een krokante korst en is dus geschikt voor stokbrood, ciabatta, baguettes, etc.
Overal wordt het ‘zelfrijzend bakmeel’ genoemd, maar eigenlijk is het een bloemsoort! Ons zelfrijzend bakmeel bestaat uit Zeeuwse tarwebloem met bakpoeder.
Volkorenmeel is gemaakt van tarwe en bevat dus nog alle eigenschappen van de tarwekorrel. Met dit meel kun je een mooi lichtbruin volkorenbrood bakken.
Bij Top Tarwemeel is het geen verrassing welke graansoort hierbij vermalen is. Dit meel is een mengsel van 50% volkorentarwemeel en 50% super patent tarwebloem.
Al heel snel denkt men dat spelt-volkorenmeel een mengsel is van volkorenmeel en spelt, maar dat is het niet! Volkoren geeft ook in dit geval aan, dat de volledige korrel vermalen is; in dit geval de speltkorrel. Speltmeel is niet glutenvrij, zoals vaak gedacht wordt, maar wordt over het algemeen wel beter verdragen door mensen met een tarweallergie.
Roggemeel wordt uiteraard gemaakt van rogge. Het is stevig, donker en bevat weinig gluten. Geschikt voor het maken van een traditioneel roggebrood, maar ook te gebruiken als toevoeging. Vaak wordt roggemeel gemengd met bijvoorbeeld patentbloem, om het glutengehalte te verhogen. Roggemeel wordt ook gebruikt voor het maken van een desemstarter.
Boekweitmeel is een glutenvrij meel wat gebruikt kan worden als toevoeging bij glutenvrij brood. Je kunt er ook pannenkoeken mee bakken.
Durum gries is een Italiaanse harde tarwe, die ideaal is voor het maken van pasta's.
Best interessant allemaal hè? Ook wij leren nog veel bij over al deze bloem- en meelsoorten!